Historia

I slutet av 1800-talet fanns många fabriker i Gårda; trikåfabrik, spinneri, remfabrik och i början av 1900-talet flyttade Tomtens Skurpulverfabrik hit från Otterhällan. Fabriken hade startats av Axel Lagerman J:r i Jönköping, och fortsatt växa efter flytten till Göteborg. Man tillverkade då inte bara Tomtens Skurpulver utan också Tomtens Flugfångare, Häxans Putsmedel, Nannas Bakpulver och inte minst Tomtebloss.

Fabriken i Gårda övertogs av ingenjör Erik Magnus, som 1922 lät uppföra en ny fabriksbyggnad ritad av arkitekt Carl Ritzén. Fabriken försågs med ett klocktorn ritat av arkitekt Arvid Bjerke, som även hade ritat Carlanderska Sjukhemmet. Erik Magnus var god vän med Wilhelm Stenhammar, och bad denne att komponera melodier till klockspelet som planerades. Detta gjorde Stenhammar med benägen hjälp av Ture Rangström. Klockorna till tornet göts av klockgjutare Ohlsson i Ystad. Den största klockan i spelet bär inskriften ”Idogt arbete, lycka och glädje manar min malmklang”.

Klockspelets tre melodier hördes sedan morgon, middag och kväll fram till 1956. Tomtens fabrik hade då flyttat från Gårda, men kvar finns fortfarande namnen på gatorna i kvarteret: Tomtegatan, Fabriksgatan och Tritongatan där triton var en av huvudingredienserna i Tomtens Skurpulver.
I början av 1980-talet köptes den gamla fabrikstomten av Skanska och Brf Tornhuset bildades 1984. Alla gamla fabrikslokaler revs utom huset med klocktornet, som byggdes om till gemensamhetslokaler. Klockorna i tornet restaurerades och klockspelet har sedan invigningen av bostadsrättsföreningen 1986 åter spelat morgon, middag och kväll.